In den Beginne

Officieel opgericht op maandag 3 november 1969 is The Stags een van de oudste honk- en softbalverenigingen in West-Brabant.

Peter van der Harg is een belangrijk figuur in ons ontstaan en onze geschiedenis. Hij was een fanatiek honkballer en verhuisde in de jaren ‘60 van Schiedam naar Etten-Leur. Hij ging in op de vraag om mee te helpen een honkbalclub in Etten-Leur op te richten. Hij nam samen met andere fanatiekelingen, direct de touwtjes in handen. Als eerste trainer en lid van het eerste bestuur is Peter één van de grondleggers van onze club.

In maart 1970 speelden we de eerste wedstrijden, toen nog onder de naam ‘Honkbalclub Internos’.

Honkbalclub Internos

Onze honkbalclub is gestart met een subsidie van R.K.V.V. Internos. We maakten gebruik van een trainingsveld en van de accommodatie aan de Bisschopsmolenstraat achter café De Brouwer. Ons eerste Ballpark was een feit, al was het een geleend veld. Het tenue bestond uit een grijze honkbalbroek en een geel Internos shirt.

De honkbaltak van Internos had haar eigen bestuur en bevoegdheden en was een op zichzelf staande vereniging. De eerste bestuursleden waren Wil Spierings, Jan Ballendux, Ad de Bruijn en Peter van der Harg. De contactpersoon richting Internos was Jos Martens.

Na enkele jaren brak er een periode van verandering aan. Internos verbrak de financiële navelstreng, de Honkbalclub ging zelfstandig verder.

Honkbalclub The Stags geboren (1969)

Om de verzelfstandiging te bekrachtigen en tot een eigen identiteit te komen was het logisch een nieuwe clubnaam te kiezen. Er werd gekozen voor “The Stags” een afgeleide van “The California Stags”. Een ploeg die in de jaren 1966, 1969 en 1971 redelijk succesvol was op de Haarlemse Honkbalweek. “The California Stags” is de honkbalafdeling van het “Claremont McKenna College” uit Claremont California. In de jaren ’60 stond deze school nog bekend als het “Claremont Men’s College”. De oud-Major Leaguespeler Wes Parker speelde voor The California Stags en geldt als de meest succesvolle honkballer van deze school.

Naast een volledige verzelfstandiging en een naamswijziging vond er in deze periode ook een verhuizing plaats. De voetbalvelden aan de Bisschopsmolenstraat moesten plaats maken voor woningbouw. Internos verhuisde naar de Lage Banken en The Stags verhuisde mee.

Ons 2e Ballpark was een trainingsveld naast de sporthal de Lage Banken, een gravelveld van 60 meter bij 100 meter, waarop ook de voetbal trainde. Na wederom een aantal jaren op een geleend veld te hebben gespeeld was daar ineens een eigen locatie.

The Stags bloeit op

The Stags kreeg een plaats in de uitbreidingfase van sportpark de Lage Banken ten noorden van de Concordialaan. Een eigen veld naast het voetbalveld van Unitas’30. Dit veld werd kaal opgeleverd maar The

Stags van die tijd gingen fanatiek aan de slag. De dug-outs werd uitgegraven en het veld werd in zijn geheel omgetoverd tot een echt honkbalveld.

Bij de ingebruikname van dit veld zorgde Harrie de Bruijn voor een nieuwe uitrusting en ander benodigd materiaal. Het enige wat op dit moment nog ontbrak was een eigen kantine. Met enige creativiteit werd een opslaghok, beschikbaar gesteld door de gemeente Etten-Leur, omgedoopt tot de gezellige kantine ‘t Stekkie. De hoogtijdagen van The Stags braken aan. Met als hoogtepunt het bereiken van de overgangsklasse door het eerste honkbalteam na een kampioenschap in 1984.

De vereniging werd in deze periode uitgebreid met een softbaltak. Hiervoor werd tussen het honkbalveld en de velden van Unitas ’30 een provisorisch softbalveld aangelegd. Met de legendarische ‘Stags-bushalte’ als dug-out voor onze bezoekers.

Helaas braken er toen mindere jaren voor onze club aan. Spelers stopten met honkbal of gingen elders. Ledenaantallen liepen terug en ook de sportieve prestaties vielen tegen. Tot in 1997 de gemeente weer op de stoep stond.

Ballpark De Hoge Neer

Wederom moesten onze velden plaats maken voor woningbouw, het veld dat door onze leden zelf was aangelegd moesten we verlaten. De gemeente Etten-Leur had een geweldig aanbod voor The Stags. Een nieuwe accommodatie met een officieel honk- en softbalveld, een eigen clubgebouw (met kantine “Het Hardball Cafe”) en veldverlichting voor avondtrainingen en –wedstrijden. Sinds de vestiging aan De Hoge Neer nemen de ledenaantallen weer toe en ook de sportieve prestaties komen langzaam maar zeker weer op gang.

45 jaar Stags

Tussen hoop en glorie klopt in 2012 de gemeente weer aan; Buurvereniging HCEL moet uitbreiden. The Stags krijgt, samen met REL, een terrein aan De Streek toegewezen en maakt daarmee plaats voor hockeyvelden. Ook hier, aan de Kempenerrandweg, bewijzen oude en nieuwe vrijwilligers hun inzet. Door bundeling van krachten opent wethouder Jan-Pierre Schouw op 8 maart 2014 een mooie en compleet uitgeruste honk- en softbalaccommodatie. The Stags viert op dat moment het 45-jarig bestaan.

De inzet van het jonge bestuur en enthousiaste vrijwilligers zorgt voor een groei van het aantal leden. In 2015 spelen er 7 honkbalteams, 3 softbalteams en 1 beeballteam in competitieverband.

HSV the Stags